Cum se monteaza si regleaza o luneta?

Intrebari cu caracter general despre armele cu aer comprimat.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Cum se monteaza si regleaza o luneta?

Postby nineinchfly » Sun Feb 26, 2006 11:26 pm

Salutari, v-as ruga daca poate cineva, sa ma ajute cu niste informatii concrete in legatura cu montarea si reglarea unei lunete (Bushnell Trophy 3-9x40) pe un Gamo CFX? Stiu cum trebuie sa fie distanta de la ochi la luneta, stiu ca suruburile trebuie stranse uniform, dar dupa montare a aparut urmatoare problema: cu reglajul lunetei pe vartical la pozitia cel mai sus, arma tot trage mai jos inca de la o distanta destul de mica. Provizoriu am incercat sa ridic spatele lunetei cu mai multe straturi de banda izolatoare de cauciuc aplicate doar pe partea de jos a partii circulare a prinderii. Am ridicat astfel mai mult de 1mm si acum e mai bine, dar am impresia ca e prea sensibila solutia asta si se deregleaza repede. In plus la fiecare 10m trebuie reglate cam 10 clicuri la luneta (4cm la 40m) ceea ce mi se pare cam mult avand in vedere ca ochiometric nu pot sa apreciez asa de precis distanta la o tinta. Nu ma pricep, dar am un puternic sentiment ca altfel trebuie procedat. Multumesc!
nineinchfly
 
Posts: 6
Joined: Sun Feb 26, 2006 10:53 pm
Location: Cluj Napoca

Postby AC Sniper » Mon Feb 27, 2006 10:15 am

Aceeasi problema si la mine numai ca eu am o Maxima pe care am pus luneta Bushnell Trophy 3-9x40 si la mine avand in vedere ca teava nu este fixa ca la CFX lovitura este sub punct ochit si mai jos,adica7cm la 15metri cu luneta reglata la maxim din click-uri pe inaltime.Singura solutie sunt suportii de luneta cu picioare ajustabile pe inaltime.
ADRIAN

"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
AC Sniper
 
Posts: 413
Joined: Sat May 08, 2004 1:15 am
Location: Roman-jud. Neamt

Postby nineinchfly » Mon Feb 27, 2006 6:31 pm

Da, aceasta ar fi solutia eleganta, dar eu neavand astfel de prinderi va trebui sa improvizez si sa inalt cumva spatele lunetei... Intrebarea era defapt ce solutii au gasit altii care au trecut prin astfel de probleme? Acum si daca as avea o astfel de prindere, tot ar fi problematica treaba pt ca luneta este total dereglata, de accea sfatuiesc toti posesorii de lunete noi, ca inainte de montaj sa vada la cate clicuri fata de unul din capete (reglaj max sau min) se afla luneta la reglajul din fabrica, ca dupa aceea sa poata reveni oricand la acest reglaj. Am inteles ca aceste lunete se vand "centrate" adica daca rotesti luneta, centrul acesteia ramane la o inaltime constanta. La cele descentrate, aceasta desrie la rotire un cerc. Asa am inteles eu, daca vorbesc prostii, va rog sa ma corectati.
nineinchfly
 
Posts: 6
Joined: Sun Feb 26, 2006 10:53 pm
Location: Cluj Napoca

Postby AC Sniper » Mon Feb 27, 2006 8:52 pm

Am inteles ca se desurubeaza o jumatate de tura surubul din centrul rotitei si se revine la reglajul initial pentru a nu mai pierde timpul dand click dupa click,rotita invartindu-se cu liber cu surubul desurubat 1/2 tura.Insa luneta ta nu inteleg de ce s-a dereglat tinand cont de faptul ca la acest capitol Bushnell sunt foarte rezistente.Cred ca altul este motivul.Ai tras cu ea prea mult la reglaj clickuri dus pana la maxim iar in instructiuni se atrage atentia asupra acestui fenomen.Doar in acest mod se poate deregla mecanismul de reglare pe punct ochit al lunetei.Chestia cu resetarea nu prea am inteles-o,adica daca ai fixat odata luneta pe punct ochit pe arma de ce sa vrei sa revii la reglajul initial.Oricum in instructiuni spune ca acest pas nu este necesar asa ca n-am tinut minte cate click-uri am dat intr-un sens sau in altul.Daca spui ca reglajul initial este pe undeva pe la jumatate inseamna ca este pe undeva pe la click-ul 150(deci 150/48 de click-uri cat are o rotatie completa=3 rotatii complete si 6 click-uri masurate de la capatul lor) deoarece am gasit undeva pe internet ca o astfel de luneta are cam 300 de click-uri atat la elevation cat si la windage,in total.Eu n-am avut astfel de probleme cu Norconia si mama ce i-am mai invartit rotitele alea inainte si inapoi.La o luneta se umbla destul de des la acele click-uri mai ales de catre vanatori care trebuie sa impuste vanatul de la distante foarte mari si in functie de distanta regleaza si luneta pe loc in teren.Iar daca spui ca ai tot Bushnell Trophy 3-9x40 ca si mine spune-mi la tine este functional inelul de fast-focus di partea lunetei pe unde privesti tinta prin luneta?
ADRIAN

"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
AC Sniper
 
Posts: 413
Joined: Sat May 08, 2004 1:15 am
Location: Roman-jud. Neamt

Postby nineinchfly » Tue Feb 28, 2006 11:12 am

Cred ca-i o confuzie de termeni, eu spun ca-i dereglata in sensul ca am tot rotit la rotite, iar acum (banuiesc, inca n-am verificat) daca rotesti luneta pe loc, se modifica pozitia crucii din centru. Daca stiam de la inceput ca trebuie sa inalt prinderea lunetei, atunci mai intai m-as fi ocupat de prindere pana ajung la un rezultat multumitor, si de-abia dupa aceea as fi facut reglajul fin din reglajele lunetei. Acum ca sa reglez prinderea, trebuie mai intai sa aduc luneta la zero. Sa reglez prinderea e cam mult spus, practic sa o inalt pe cea din spate. Poate exagerez, poate e de ajuns sa pun reglajele lunetei pe o pozitie de mijoc si asa sa inalt progresiv prinderea. In fine, nu ma pricep, de aceea cer sfaturi. Eventual daca stie cineva de unde pot sa-mi cumpar o prindere mai buna, reglabila, il rog sa-mi spuna.
Da, la luneta mea e functional acel reglaj.
nineinchfly
 
Posts: 6
Joined: Sun Feb 26, 2006 10:53 pm
Location: Cluj Napoca

Postby AC Sniper » Tue Feb 28, 2006 5:01 pm

Da,pana la urma am citit instructiunile pana le-am inteles.Intradevar inainte de a regla luneta trebuie centrat reticulul.Daca reticulul este descentrat,un obiect privit prin luneta de la 25 yards sau metri se va invarti intr-un cerc in momentul in care luneta este rotita,asezata fiind pe o suprafata fixa si perfect plana(se poate verifica cu nivela),cum ar fi de exemplu chiar suportii de luneta cu capacelele de deasupra desfacute din suruburi pentru a permite lunetei sa fie rotita.Pentru a centra luneta trebuie mai intai sa mergem cu click-urile de la elevation si windage pana la capat in sensul indicat de sageti,dupa care sa revenim 150 de click-uri in sens invers la ambele reglaje.Privim apoi tinta la 25 yards si vedem daca se mai roteste descriind un cerc.Odata fiind facut acest reglaj tinta ar trebui sa se invarta cu centrul ei concentric cu centrul reticulului.Daca mai exista o mica eroare se regleaza din cateva click-uri pana cand se elimina aceasta eroare.Daca tinta este un pic mai jos de centrul reticulului se ridica cu cateva click-uri in sens antiorar de la elevation,Daca tinta este un pic mai la dreapta se da spre stanga din cateva click-uri in sens orar de la windage.Odata perfect centrata trebuie resetata deoarece de atatea click-uri punctul 0 de pe discurile elevation si windage numai coincide cu mica crestatura de pe marginea turelelor asa ca se slabesc usor suruburile cu 1/2 rotatie si foarte fin(pentru a nu deregla centrarea reticulului deja executata) se invart discurile pe distanta cea mai scurta pana cand punctul 0 de pe ele coincide perfect cu crestaturile de pe margine,dupa care strangem la loc suruburile.:uneta este astfel pregatita pentru o noua calibrare pe punct-ochit.Daca avem un suport de luneta cu picioare ajustabile se regleaza mai intai pe lovitura din reglajele sale(sus-jos,stanga-dreapta daca sunt prezente ambele reglaje,daca nu numai sus-jos),dupa care reglajul fin se face din luneta.Luneta mea este cu reticul duplex si are numarul 73-3948 a ta am inteles ca este nr. de cod 73-3940 si din aceasta cauza banuiesc ca la mine nu este functional reglajul fast-focus pentru ca nu sunt acelasi model desi in instructiuni scrie despre acest reglaj.La unele modele banuiesc ca lipseste.Luneta ta ce fel de reticul are?
AC Sniper
 
Posts: 413
Joined: Sat May 08, 2004 1:15 am
Location: Roman-jud. Neamt

Postby AC Sniper » Tue Feb 28, 2006 9:06 pm

Am gasit o solutie.Daca unul dintre suportii de luneta are un surub interior foloseste-l pe post de inaltator la primul suport astfel incat sa obtii o usoara panta la luneta pentru a o putea regla.Foloseste totusi si opritorul montat solid pe sina pentru a nu aluneca luneta pe suporti de la recul,in timpul tragerii.
ADRIAN

"NU EXISTA LIBERTATE ADEVARATA FARA A I SE GARANTA CETATEANULUI DREPTUL DE A DETINE SI PURTA ARME DE FOC"
AC Sniper
 
Posts: 413
Joined: Sat May 08, 2004 1:15 am
Location: Roman-jud. Neamt

Postby nineinchfly » Wed Mar 01, 2006 9:06 am

Merci de informatii. A mea are Multi X iar suportii de luneta sunt simplii, Gamo de la Arrows, nu am vazut sa aiba surub interior, dar o sa verific, poate mi-a scapat...
O intrebare pt cei de la Arrows: suruburi pt suportii de luneta se gasesc la voi?
nineinchfly
 
Posts: 6
Joined: Sun Feb 26, 2006 10:53 pm
Location: Cluj Napoca


Return to Discutii diverse

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Forum sustinut de www.arw.ro