Reglaj luneta

Intrebari cu caracter general despre armele cu aer comprimat.

Moderators: Alin C., radu.b, Administrator

Reglaj luneta

Postby MMM » Thu Oct 28, 2004 1:03 pm

Am un Gamo mod 610 si am pus o luneta 4x28 tot gamo. Cum se regleaza ?
MMM
 

Postby arrow » Fri Oct 29, 2004 12:58 pm

Ne cerem scuze, ar fi trebuit sa fie insotita de traducerea instructiunilor de utilizare. In lipsa lor, am sa incerc sa va spun acum.

-se confectioneaza o tinta (o coala alba cu o cruce pe mijloc);
-se monteaza luneta pe arma;
-se alege o pozitie fixa pentru arma (tragatorul tine arma sprijinita pe ceva, de ex o patura facuta sul, dar nu pe un obiect rigid), astfel incat erorile umane de tragere sa fie reduse la minim;
-se trag pt inceput doua trei focuri la distanta mica 10m si se obtine un grupaj pe tinta (de ex. stanga jos);
-se desshurubeaza cele doua capacele ale suruburilor de reglaj;
-se incepe reglajul vertical, rotind surubul din partea superioara, dupa care se trage din nou;
-in functie de modificarea obtinuta pe tinta se regleaza in continuare pana se obtine lovitura pe linia orizontala de pe tinta;
-in mod similar se face reglarea laterala (stanga-dreapta);
-cele doua reglaje se pot efectua si simultan;
-dupa ce arma a fost reglata la 10m se muta tinta la 30m (distanta recomandata pt. arme cu aer comprimat), si se reface reglajul (in special cel vertical);
Datorita shocului (momentul in care capul pistonului loveste cilindrul), pot apare dereglari dupa un nr. de focuri. In acest caz se regleaza din nou luneta, la distanta dorita.
Sper ca e clar. Daca nu, va rog scrieti-mi din nou.
Cu stima,
Marius Cocarla
arrow
Site Admin
 
Posts: 846
Joined: Wed Oct 01, 2003 9:35 pm

Postby Hampu The Great » Thu Dec 02, 2004 11:12 am

Arrow wrote:-dupa ce arma a fost reglata la 10m se muta tinta la 30m (distanta recomandata pt. arme cu aer comprimat), si se reface reglajul (in special cel vertical);


...eu as zice doar pe cel vertical

Acuma legat de asta as avea si eu o intrebare: In ce masura suportii lunetei pot influenta calitatea tirului ??
Eu intreb asta intrucat am mai multe arme cu luneta si am constatat ca la cele care au suporti scurti dereglarea de care vorbesti tu apare mult mai frecvent dacat la cele cu suporti inalti (la care se poate executa tintirea si prin suporti utilizand catarea si inaltatorul armei).

Dar ca sa fiu si mai precis, la o arma cu aer comprimat cu suporti inalti, pana acum (cateva mii de trageri) nu a fost nevoie de nici un reglaj ulterior
Sunt detaliul neglijabil al unui imens angrenaj, dar sunt salvat intrucat stiu asta si intrucat ma revolt...
Hampu The Great
 
Posts: 41
Joined: Thu Nov 25, 2004 2:49 pm
Location: Bucuresti

Postby arrow » Thu Dec 02, 2004 4:15 pm

As spune ca setul arma-luneta-suporti luneta, trebuie sa fie cat mai bine armonizat. O arma de mare precizie, cu un pret ridicat are nevoie de o luneta de calitate, care sa stea pe arma prin intermediul unor suporti de calitate.
Un set de suporti de slaba calitate (indiferent ca sunt scurti sau inalti - cu vizarea catarii-inaltator pe sub luneta) vor duce la dereglari ale lunetei in multe cazuri.
Deci, ca sa raspund la intrebare, cred ca dereglarile care apar, sunt datorate calitatii suportilor si nu faptului ca sunt scurti sau inalti.
Marius
arrow
Site Admin
 
Posts: 846
Joined: Wed Oct 01, 2003 9:35 pm

Postby Hampu The Great » Fri Dec 03, 2004 3:26 pm

Mda....Multumesc..Sigur ca asa trebuie sa fie. Probabil ca din motivul asta exista suporti care costa doua sau trei milioane si suporti care costa doar doua trei sute de mii.
Cred ca ar fi trebuit sa ma gandesc la asta...

Acuma totusi care ar fi de preferat...sa zicem intre cei de calitate, doar intre cei de calitate,...cei ma scurti care apropie luneta foarte mult de teava (au avantajul unei lini de viza mult mai apropiata de traiectoria glontului, si dezavantajul ca preiau mai mult din socul focului) sau cele cu suporti inalti (cu avantajul ca ele permit lovituri din scurt pe sub luneta, dar care au linia de viza ceva mai departe de traiectoria glontului)..

Sigur ca nu poate fi decat un raspuns subiectiv..fiecare isi va face singur alegerea...Vroiam asa doar o parere
Sunt detaliul neglijabil al unui imens angrenaj, dar sunt salvat intrucat stiu asta si intrucat ma revolt...
Hampu The Great
 
Posts: 41
Joined: Thu Nov 25, 2004 2:49 pm
Location: Bucuresti

Postby arrow » Fri Dec 03, 2004 3:40 pm

Nu stiu daca exista o recomandare general valabila in aceasta problema, dar am sa iti spun parerea mea personala.

La o carabina cu razanta mare, de mare precizie, folosita pt. vanatoarea la panda la tap, capra neagra, cocos de munte (desigur cu calibru diferit in functie de vanat), eu as folosi un sistem de prindere al lunetei de foarte buna calitate, scurt, fara vizare pe sub luneta, intrucat nu as fi interesat de ochirea pe catare-inaltator, dar as fi interesat ca axul lunetei sa fie cat mai aproape de axul tevii.
La o arma mixta, destinata de exemplu vanatorii de mistret la padure, unde focurile sunt date in general la distante mici, sub 100m, as folosi o luneta cu marire variabila (incepand de la 1,5x) prinsa cu un suport inalt, pentru a avea posibilitatea unor focuri la dist mica in caz de dereglare a lunetei sau in caz de luminozitate insuficienta, vizand pe catare-inaltator.
Parerea mea...
arrow
Site Admin
 
Posts: 846
Joined: Wed Oct 01, 2003 9:35 pm

Postby Hampu The Great » Mon Dec 06, 2004 3:31 pm

Eu sunt impotriva armelor mixte...Le consider chiar imorale.
Apoi sunt greoaie si nu fac nici un lucru cum trebuie...Adica partea cu alice e modesta, iar partea cu glont e de fapt un surogat chiar si la mixtele meseriase.

E un compromis in adevaratul sens al cuvantului...Un compromis de la un cap la altul.

Acum argumentele tale sunt destul de solide. La o astfel de arma suportii inalti sunt cred obligatorii...Asadar daca fac o legatura directa intre toate aceste observatii rezulta ca suportii inalti nu sunt pentru mine.

Merci inca odata de sfat...
Sunt detaliul neglijabil al unui imens angrenaj, dar sunt salvat intrucat stiu asta si intrucat ma revolt...
Hampu The Great
 
Posts: 41
Joined: Thu Nov 25, 2004 2:49 pm
Location: Bucuresti

Postby arrow » Tue Dec 07, 2004 12:26 pm

Hampu The Great wrote:Merci inca odata de sfat...


Oricand, cu placere.
arrow
Site Admin
 
Posts: 846
Joined: Wed Oct 01, 2003 9:35 pm

Reglaj luneta

Postby Luci » Sat Jul 02, 2005 1:57 pm

Am un Hunter 440 5,5 mm cu luneta 4x20 gamo. Pentru reglarea lunetei am confectionat un suport in 2 puncte pt arma (pat si parte de lemn de sub teava) care sta fix pe sol. Am downloadat o tinta olimpica pt 30 m (tinta este in miniatura si se pune la 9.4 m). Fixez arma pe suport, ochesc un punct pe tinta si trag. Ochesc apoi acelasi punct si duc crucea lunetei cu ajutorul celor 2 suruburi de reglaj) pe gaura facuta in tinta, pastrand in acest timp arma fixa. Repet operatia de cateva ori si reglajul este gata. Pentru rezultate cat mai bune e necesar un suport de arma foarte bine fixat si cu posibilitatea reglarii liniei de ochire pe verticala si orizontala.
Luci
 


Return to Discutii diverse

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

Forum sustinut de www.arw.ro
cron