Blaser F16 – Pasionat de perfectiune - Arrow

O noua clasa de arme germane cu tevi suprapuse.

In aceasta primavara celebrul fabricant german Blaser a lansat noua linie de arme de vanatoare si tir cu tevi suprapuse pe care a botezat-o cu malitiozitate si oportunism F16.

F16 se doreste a fi o noua clasa de arme de vanatoare si tir ce nu concureaza cu de acum consacrata campioana F3. In acelasi timp, unele din solutiile tehnologice ce au contribuit la succesul mondial al armelor cu tevi suprapuse Blaser F3 se regasesc si la noul F16.

L a prima vedere, arma impresioneaza prin designul minimalist. Singurele gravuri existente pe aceste arma sunt in numar de trei, cate un “F16” pe fiecare laterala a basculei si un “Blaser” pe fata de jos. Suntem departe de noile pusti italiene ce ies din masinile cu laser pline de buchete de flori si arabescuri complicate ce acopera mare suprafata din metalul basculei. Totusi,  acesta simplitate are o incontestabila frumusete a ei.

Arma este propusa de fabricant in doua variante, de vanatoare sau de tir. Cele doua variante propuse se identifica rapid prin culoarea logo-ului de pe bascula. Gri pentru varianta de vanatoare si rosu pentru cea destinata tir-ului sportiv. Ambele variante sunt livrate standard cu lemn de categoria 2. Pentru un cost suplimentar, ambele variante,  se pot comanda cu lemn de categoria 3 sau 4. Varianta de vanatoare este disponibila cu tevi de 71cm sau 76cm si cantareste aproximativ 3.1 kg. Varianta destinata tir-ului sportiv este disponibila cu tevi de 76cm. sau 81cm. si datorita sistemului optional  de ajustare a balansului arme , cantareste intre 3.4 si 3.8 kg.

“Doar prin cautarea neincetata a perfectiunii este posibil sa creezi o arma cu tevi suprapuse perfect echilibrata si cu cea mai joasa bascula din piata “ – asa cum afirma producatorul.

Forma basculei creeaza un centru de greutate al armei situat foarte jos care impreuna cu design-ul patului  fac din noul F16 o arma deosebit de maniabila si echilibrata, ce urca la umar si gaseste tinta in mod natural.

 

Bascula.

De un Gri “teutonic” , cu o forma semirotunda eleganta, bascula,  contribuie la nota de sobrietate dar in acelasi timp sugereaza robustete si calitate. Este una din cele mai joase din piata actuala avand doar foarte putin peste 60mm. Construita din otel inalt aliat cu un design “monococa” beneficiaza de cele mai bune tratamente termochimice  si inovatii tehnologice ce creeaza premisele unei arme solide si rezistente in timp.  Toate zonele cu solicitari intense sunt durificate prin procedee tehnologice cu laser. Pe fata de sprijin bascula are montata o placa de otel in mod similar cu armele ce au bascula din aluminiu aeronautic. Rolul acestei “placi de vizitare “ este de a asigura acces facil pentru intretinerea mecanismelor, in special a cuielor percutoare. Tevile se sprijina pe bolturi interschimbabile generos dimensionate. Inchiderea este solida si se face cu doua zavoare, la nivelul tevii de jos. Cheia de deschidere functioneaza usor dar ferm. Arma se inchide cu un zgomot plin si placut specific armelor de calitate. Butonul sigurantei este plasata clasic in prelungirea cheii de deschidere, functioneaza perfect iar arma nu se autoasigura.  Profilul redus creeaza o vedere periferica mai buna care impreuna cu echilibrul perfect al armei  permit o ochire intuitiva si rapida.

 

Tevile.

Fabricate dupa specificatiile Blaser de unul din cei mai mari fabricanti mondiali de tevi de arme de vanatoare, in Italia. Lungimea tevilor este optionala 71 cm sau 76 cm pentru varianta de vanatoare si 76 cm sau 81 cm pentru varianta de tir.

In ambele versiuni vanatoare sau tir calibrul este 12/76. Tevile sunt sudate intre ele printr-o sina plina si brunate negru mat. Sina de ochire este ventilata cu dimensiune variabila, 9mm la nivelul camerei cartusului, 7,5mm la nivelul catarii.  Catarea este rotunda din bronz nichelat pentru varianta de vanatoare si fibra optica rosie pentru varianta tir. Tevile beneficiaza de tehnologia Triplex ( optimizeaza vitezele si distributia snopurilor de alice , reduce reculul ). Forajul tevilor este 18.65mm iar la interior sunt cromate dur.

Tevile sunt compatibile cu alicele de otel si dotate cu socuri interschimbabile produse de celebrul fabricant american Briley. Armele se livreaza standard cu trei socuri ¼, ½ , ¾  celelalte dimensiuni ale socurilor putand fi achizitionate la comanda.

Deschiderea armei se face lin, unghiul de basculare al tevilor este generos, ca urmare incarcarea armei se face cu usurinta si in teava de jos fara a fi nevoie sa fortam.

Ejectoarele

Ejectoarele instalate pe toate tevile F16 folosesc tehnologia Blaser EBS, sistem ce a confirmat pe modelul F3. Ejectoarele se activeaza in momentul declansarii focului iar arcurile sunt tensionate la deschiderea armei. In acest fel arcurile ejectoarelor sunt detensionate intotdeauna la depozitatarea armei evitand obosirea acestora. Rezistenta intampinata la inchiderea armei este mentinuta la minimum astfel putem incarca mai rapid.

Asa cum au dovedit pe F3, ejectoarele EBS, sunt puternice si fiabile, tuburile sunt ejectate simultan.

 Tragaciul / Mecanisme

Este rotund si destul de mare realizat din otel, inconjurat de o garda generoasa ce permite tir-ul cu manusi groase pe timp de iarna. Percutia este foarte buna, tragaciul unic mecanic, declanseaza sec fara curse moarte, constant la exact 1.65Kg. Cele doua mecanisme de dare a focului sunt montate intr-o “baterie” de sine statatoare si au un design de factura clasica cu arcuri elicoidale puternice .

Pentru armele de vanatoare tragaciul este fix iar pentru armele de sport tragaciul este reglabil in lungime, fapt care ajuta la alegerea prizei perfecte.

F16 beneficiaza de tehnilogia IBS ( Inertial Block Sistem – impiedica “scaparea” ambelor focuri odata, iar plecarea accidentala a focului este aproape imposibila. )

Selectorul de tevi este amplasat deasupra si in fata tragaciului putand fi actionat cu indexul, dupa dorinta.

Patul armei.

Livrat standard, lemn de gradul 2, optional lemn de grad 3 sau 4. In ambele variante patul are forma traditionale, un pistolet ergonomic ce umple bine palma tragatorului, coama dreapta, corpul patului rotunjit, si placa amortizoare din cauciuc cu grosimea de 15mm. Dimensiunile patului destinat armelor de vanatoare sunt diferite fata de cele ale destinate armelor de tir. Astfel pentru armele de vanatoare  lungimea patului este de 375 mm, inclinatie pat 38mm-56mm, avantaj pat3/6/8mm, pitch 84 de grade. Pentru armele de tir lungimea patului 375mm, inclinatie 38mm-50mm, avantaj 3/6/8mm, pitch 84 de grade. Pentru arma de vanatoare se poate comanda patul de tir si invers.

Antepatul realizat  in stil englezesc este sobru si elegant, asigura o buna priza a armei. Este identic pentru ambele variante.

Am tras mai bine de 150 de cartuse cu o arma blaser F16 in varianta vanatoare cu tevi de 71 de cm. Nu este suficient pentru a intelege totul despre aceasta arma dar suficient pentru a forma o parere despre ce este si cum functioneaza F16 in general.

F16 s-a nascut sanatos, nu am gasit ce sa ii reprosam cu adevarat.

Poate oferta de calibre si modele limitata cel putin pentru moment. In rest, echilibru, functionarea mecanismelor de dare a focului, ejectare, balistica, totul functioneaza perfect. Aspectul dezolant de simplu in antiteza cu inalta calitate a tehnologiilor si materialelor folosite este fascinant pentru mine cel putin. Arma este foarte frumoasa in simplitatea ei.

In mod clar reprezinta buna competitie pentru produsele din aceeasi categorie a gigantilor Beretta sau Browning.

Arma se livreaza in cutie de transport de plastic prevazuta cu incuietori. Pachetul contine trei socuri, cheie socuri, manual de utilizare, vaselina intretinere si suporti pentru curea.

F16 este o arma construita la standarde foarte inalte. Cu siguranta grupul Blaser a construit o arma care va demonstra in timp.

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 07.09.2016