TRAP vs. SKEET vs. SPORTING - Arrow

 

Cele trei sporturi majore pentru arme cu țevi lise - TRAP, SKEET și SPORTING - îl provoacă pe sportiv să tragă în ținte mișcătoare, dar se deosebesc între ele prin structură, reguli și abordare. Deși toate au pornit din dorința de a simula condițiile de vânătoare, acestea au evoluat separat în direcții diferite.

Pe scurt, la trap, talerele se depărtează de zona de tragere, la skeet acestea își intersectează traiectoriile și se deplasează dintr-o parte într-alta a zonei de tragere, iar la sporting, talerele pot zbura în orice direcție.

 

TRAP

Sportivii țintesc talere ce se depărtează de aceștia și au la dispoziție cinci focuri pentru fiecare din cele cinci poziții de tragere, pentru un total de 25 de focuri pe rundă. Trăgătorii sunt așezați la fiecare din pozițiile de tragere și se deplasează prin rotație pentru a acoperi toate cele cinci poziții. În timpul rotației, armele trebuie să fie descărcate și deschise. Sunt 15 lansatoare instalate într-o așa-numită „groapă”, în fața trăgătorului, iar talerele sunt aruncate în unghiuri și viteze necunoscute de trăgător, care are două cartușe pentru fiecare taler. Adesea, sportivii trag și al doilea foc pe care îl au la dispoziție, în cioburile mai mari rămase din taler, pentru a exersa constant linia de ochire. Pentru proba de trap, pușca este epolată îninte de aruncarea talerului.

 

SKEET

În proba de skeet este vorba despre ținte ale căror traiectorii se intersectează. Cele două lansatoare de pe fiecare parte a trăgătorului sunt așezate la o distanță de 40 de metri unul față de cealălalt și la înălțimi diferite. Acestea aruncă fiecare un taler, cele două talere intersectându-se în fața trăgătorului. Standul este compus din opt posturi de tragere instalate în formă de arc de cerc, cu postul nr. 8 în centrul arcului. Ca și la trap, sportivii vor trage prin rotație din toate cele 8 posturi. Talerele sunt aruncate într-un unghi cunoscut de trăgător, care are un singur cartuș pentru fiecare taler. Pentru proba de skeet, pușca este ținută la șold înainte de aruncarea talerului.

 

SPORTING

Proba de talere sporting, cunoscută drept ”tragerea de vânătoare” sau ”golf pentru pușcă”, oferă cea mai apropiată experiență de o vânătoare în teren. Un traseu de sporting poate conține posturi înconjurate de vegetație, cu lansatoare ce pot prezenta talerele în diferite moduri. Traiectoriile talerelor pot varia astfel încât acestea să simuleze fie zborul păsărilor, fie pot fi lansate la nivelul solului. Trăgătorii pot trage prin rotație din 5 posturi diferite, fără ca aceștia să cunoască traiectoriile talerelor pe care le țintesc, iar numărul total de talere dintr-o astfel de competiție poate ajunge la 100. Deși, spre deosebire de trap și skeet, proba de sporting nu este un sport olimpic, aceasta se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare, mai ales în rândul vânătorilor.

 

Echipamentul esențial pentru practicarea acestor sporturi se rezumă la o armă cu țeavă lisă și cartușe cu alică. Deși nu se interzice folosirea armelor semiautomate, sportivii preferă puștile de tip over/under, pentru că pot echipa fiecare țeavă cu șocuri diferite în funcție de distanțele și traiectoriile talerelor. De asemenea, este foarte importantă potrivirea perfectă a armei cu corpul trăgătorului pentru o epolare cât mai rapidă și precisă.

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 22.07.2021