ZEISS - Precizie de neegalat - Arrow

 

 

Dezvoltarea reticulelor este strâns legată de evoluția lunetelor de ochire

În zilele noastre, este dificil să ne imaginăm vânătoarea fără ca luneta să fie echipată cu reticul iluminat. Ne ajută să luăm rapid linia de ochire și să ajustăm intensitatea punctului luminos în funcție de condițiile de lumină. ZEISS este un pionier în domeniul lunetelor pentru vânătoare încă din 1904, iar astăzi deține recordul pentru cel mai fin reticul iluminat din lume.

 

Reticulul iluminat - un avantaj decisiv

Fie că e vorba de vânătoarea la goană, pândă, sau din foișor, reticulul luminat a revoluționat tirul. Chiar dacă inițial nu a fost acceptat atât de ușor, fiind considerat de unii incompatibil cu etica vânătorească, astăzi este aproape indispensabil, în special la opticele concepute pentru vânătoarea la goană. Reticulele iluminate pot oferi un avantaj decisiv pentru un tir de succes atunci când vânatul este rapid sau se află la o distanță considerabilă.

Dezoltarea reticulelor este strâns legată de evoluția lunetelor de ochire. Primele mențiuni despre utilizarea unor accesorii optice de suport pentru a facilita țintirea apar la jumătatea secolului al XVIII-lea. În 1890, sunt produse primele lunete serioase de către compania Hecke în Berlin, Germania, iar primele experimente cu reticule iluminate au loc 30 de ani mai târziu (1920), utilizându-se becuri, tije din sticlă, sau chiar baterii.

În 1921, ZEISS lansează modelele “Zieldovier” și “Zieldosechs”, care, pe lângă faptul că erau primele lunete ce ofereau un grosiment variabil, acestea dispuneau de un canal lateral la care se putea atașa oricând un dispozitiv ce lumina reticulul. Această caracteristică avansată pentru acea perioadă era furnizată doar la cererea specială a clienților și permitea ajustarea fină a iluminării pentru a fi adaptată la vizibilitatea vânatului.

Începând cu 1930, primele lunete ce puteau fi produse în masă au cucerit piața. În anii ’70, a fost creat reticulul modern MilDot, sau reticulul balistic folosit atunci de U.S. Marine Corps.

 

Primul reticul iluminat cu punct roșu pentru utilizare de zi și de noapte.

În 1994, ZEISS a lansat primul reticul iluminat. Modelele de foarte mare succes Victory Varipoint, cu inovatorul punct roșu iluminat ce putea fi folosit atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, au fost lansate în 1998. În 2006 a urmat modelul Diarange, care era dotat cu reticul iluminat și telemetru laser. În 2012, lunetele Victory HT atingeau pentru prima dată valorea de 95% de transmisie a luminii, dar și cel mai fin reticul iluminat din lume.

Precizie pură - ținte mici, distanțe mari

Reticulul iluminat oferă avantaje considerabile la vânătoare. Un punct luminos este mai ușor de așesat pe corpul vânatului, în special în condiții de amurg, asigurând un tir cât mai bun. În plus, linia de ochire se ia mult mai rapid față de un reticul neiluminat.

Secretul din spatele preciziei dovedite a lunetelor ZEISS este chiar caracteristica ultra-fină a punctului iluminat cu o acoperire minimă a țintei. Sistemul filamentului, cu mult mai subțire decât un fir de păr, asigură cel mai fin punct luminos din lume, iar rezultatul impresionant este o acoperire a țintei de doar 3,3 milimetri la 100 de metri. Cu alte cuvinte: precizie maximă cu cele mai mici ținte, la cele mai mari distanțe.

În ilustrație sunt evidențiate dimensiunile reticulelor iluminate ale competitorilor (stânga), în comparație cu cele oferite de ZEISS (dreapta).

 

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 05.11.2020