Alex Stoica - Cea mai bună lansetă de spinning! - Arrow

 
free web counter
 
Salutare pescari!
 
În rândurile ce urmează am să vă descriu tipurile de lansete ce se găsesc la noi pe piață și cum să faceți să alegeți cea mai bună variantă.
După cum probabil vă așteptați, răspunsul e simplu: Nu există cea mai bună lansetă, pentru că dacă exista, o aveam cu toții, iar restul firmelor nu mai existau pe piață.
 
Lanseta trebuie aleasă în funcție de următoarele criterii:
  • Specia țintă
  • Greutatea nalucilor
  • Adâncimea apei
  • Debitul apei
  • Locul de unde lansăm (mal sau barcă)
 
Pentru început vreau să puneți accent pe diferența între acțiune și putere.
 
Acțiunea
 
Acțiunea unei lansete poate să fie:
  • Extra fast
  • Fast
  • Medium
  • Slow
De notat că sunt lansete care se încadrează undeva la mijlocul acestor delimitări ex: medium-fast 
 
O lansetă cu acțiune extra fast, sau ”de vârf” cum se mai spune, este o lansetă foarte rigidă care este folosită în principiu pentru pescuitul la jig când avem ca țintă șalăul de exemplu. De ce extra fast? E simplu: sunt rigide și senzitive, fapt ce ne ajută să fim în contact permanent cu jigul, să simțim substratul, să simțim când acesta se lovește de structuri și ne mai ajută să înțepăm peștele instantaneu.
 
O lansetă cu acțiune fast este alegerea multor pescari în ziua de astăzi pentru ca poate fi folosită și în pescuitul la jig, dar și cu năluci reactive (linguri oscilante, rotative, voblere etc). Speciile pe care le căutăm cu o lansetă fast sunt în principiu: Știucă, Biban și Șalău, dar am văzut situații în care o lansetă fast este pescuită în combinație cu un fir monofilament, având ca țintă cleanul.
Aceste lansete nu sunt extrem de rigide ca surorile lor extra fast, dar nici moi ca cele medium și reprezintă cumva calea de mijoc pentru că pot să fie pescuite la cele mai multe specii de pești, inclusiv avat sau somn.
 
 
Lansetele medium sunt lansete folosite în principiu în pescuitul cleanului și al păstrăvului cu năluci reactive sau jiguri foarte mici și ușoare. Sunt lansete mai moi care au avantajul de a lăsa peștelui fracțiunea de secundă necesară pentru inhalarea nălucii înainte de înțepare.
Un alt avantaj este că atunci când înțepăm nu aplicăm un șoc mare pe cârlig ca în cazul lansetelor fast, ceea ce protejează gura peștilor mai sus menționați și reduce din numărul rateurilor.
 
Lansetele slow sunt lansete foarte moi, mai rar întâlnite în varianta de spinning și rar folosite de pescarii de spinning din România. Ele sunt destinate pescuitului la păstrăv cu năluci reactive.
 
 
În concluzie: nu poți să folosești o lansetă extra fast sau fast (rigidă) de știucă / șalău la pescuitul păstrăvului sau cleanului pentru că e rapidă și ai rateuri in momentul înțepării. Știuca și șalăul au construcția maxilarului și mandibulei mai dură și trebuie o lansetă rapidă ca să străpungă și să înțepăm optim. De ce avem rateuri dacă folosim rigid la clean / păstrăv? 
 
  1. Se rupe gura peștilor pentru că e mai firavă decât a știucii / șalăului 
  2. Atacurile nu sunt atât de fulgerătoare precum ale șalăului de exemplu și deseori ne trebuie acea fracțiune de secundă ca să fim siguri că năluca este inhalată corespunzător, fracțiune pe care o pierdem cu un băț rigid. Vice versa, nu putem să folosim o lansetă medium (moale) de clean / păstrăv atunci când pescuim la șalău / știucă pentru că nu putem să străpungem zona dură a maxilarului știucii / șalăului și atacurile se vor finaliza cu rateuri. Deasemenea, peștele o să aibă timp să scuipe năluca, nu mai avem nevoie de acea fracțiune de secundă mai sus menționată. 
 
Puterea
 
Puterea lansetei este în fapt puterea de aruncare, care este de cele mai multe ori inscripționată pe lansetă, spre exemplu ”10-45 grame”. Puterea o alegem strict în funcție de greutatea nălucilor cu care pescuim. Există următoarele tipuri de lansete:
  • UltraLight - care arunca de la 0.x pana la aprox 5-7 grame
  • Light - care arunca de la 2-3 pana la 8-12 grame
  • Medium Light - care arunca de la 4-5 pana la 13-18 grame
  • Medium  - care arunca de la 6-7 grame pana 25-30 grame
  • Heavy - care arunca de la 10-15 la 40-50 grame
  • Extra Heavy - care arunca de la 20-30 grame pana la 50-90 grame
  • Extra extra heavy +100g
Atenție: Clasificarea se face după placul producătorilor de lansete, pentru că nu există un criteriu universal valabil care să clasifice lansetele după puterea maximă de aruncare. Un băț care aruncă 9 grame poate fi clasificat UltraLight la firma X și alt băț care aruncă tot 9 grame poate fi clasificat Light la firma Y.
Atenție: Nu pescuiți cu greutățile limită inscripționate pe lansetă. Pentru ca lanseta să se încarce corect, să avem lanseuri maxime și să simțim bine năluca, trebuie pescuit cu năluci cât mai apropiate de mijlocul plajei de putere. Exemplu: am năluci 20-25 grame -> îmi iau o lansetă cu putere 10-40grame 
 
 
Corelarea acțiune-putere
 
Mulți pescari nu își permit să achiziționeze o lansetă pentru fiecare specie de pește în parte, așa că o să propun un minim de 2 combo-uri pentru a acoperi aproximativ 5 specii de răpitori
 
După cum bine știm, la clean și păstrăv pescuim cu năluci ușoare, deci o să ne alegem un băț din categoria UltraLight sau Light și acțiune Medium, adică mai moale, pentru a nu avea rateuri. Lansetele din această categorie se pot folosi și la biban cu rezultate bune. După cum am menționat mai sus, este de notat ca am văzut mulți pescari pescuind la aceste specii cu lansete fast. Atenția trebuie sporită când facem reglajul frânei la mulinetă ca să nu strângem prea tare, și deseori folosim fir monofilament în loc de textil pentru a reduce din rigiditatea ansamblului. 
 
La șalău avem mai multe variante și am să le spun pe cele mai des întâlnite:
  1. Pe lac puțin adânc pescuim cu gramaje mici (4-7 grame), deci o să alegem Light sau Medium Light
  2. Pe lac adânc avem nevoie de jiguri de la 10 pana la 50 grame, în funcție de adâncime, deci putem alege Medium, Medium Heavy sau chiar Extra Heavy dacă situația o cere
  3. Pe râu cu debit mic o să folosim jiguri 5-10 grame, deci o să alegem o lansetă Medium
  4. Pe râu cu debit mare putem merge din nou cu jiguri foarte grele de pana la 20-30 grame, funcție de adancime și debit, deci o să alegem o lansetă heavy
 
Toate cele de mai sus trebuie sa vină în varianta Fast sau Extra Fast. Propun varianta Fast pentru a putea fi folosită cu ușurință și la știucă cand folosit voblere, linguri oscilante sau alte naluci reactive. Dacă situația o cere și ne trebuie o lansetă Fast din categoria Light (pentru lacuri sau râuri puțin adânci), putem sa folosim bățul cu rezultate bune și la pescuitul bibanului.
 
 
În concluzie:

 

1. O lansetă mai rigidă și puternică pentru știucă / șalău
 
Buget mic:
 
Lansetele de mai sus vin în mai multe variante cu diferite puteri de aruncare, iar exemplele sunt orientative. Dacă ne trebuie lanseta doar pentru pescuit pe lac puțin adânc cu năluci ușoare, nu o să alegem 10-45 g pentru că nu folosim jiguri grele, ci o să mergem pe o variantă mai light 3-18 g de exemplu.
 

 

2. O lansetă mai moale și mai puțin puternică pentru clean, biban poate chiar și păstrăv
 
 
 
 
 
 
 
Eu mi-am început drumul în pescuitul la spinning cu o lansetă fast 10-40 g cu care pescuiam la știucă și șalău, și una medium light 3-12 g cu care pescuiam la clean și biban. Ulterior am simțit că trebuie să achiziționez o lansetă UltraLight pentru păstrăv sau orice alt pește ce atacă voblere mici și foarte mici, încă o lansetă extra heavy pentru pescuitul știucii cu năluci mari și o lansetă de travel Medium Heavy care nu lipsește niciodată din bagaj când plec în concediu.
 
Singurul lucru pe care nu l-am menționat este că, atunci când pescuim din barcă, alegem o lansetă mai scurtă din diverse motive: e mai ușor de transportat, nu avem nevoie de lanseuri la fel de lungi, e mai "îndemânatică" etc.
 
 
Dacă te interesează și cum alegi cea mai bună opțiune pentru o mulinetă cu care să îți echipezi lanseta, îți recomand să citești și articolul "Cea mai bună Mulinetă de Spinning!". (Click pe imaginea de mai jos)
 
 
 
Pentru întrebări și clarificări, nu ezitați să îmi scrieți! 
 
Facebook
 
Instagram
 
Mail
 
Fire întinse tuturor! 
 
 
 
 
 
  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 13.02.2020