O lansetă de știucă - de Alex Stoica - Arrow

O lanseta de știucă.
 
Salutare pescari de răpitor. In rândurile ce urmează vă propun să revizuim câteva modele, cel puțin decente, de lansete pe care le-am folosit dealungul timpului la știucă.
 
Cum am povestit în articolul complet despre Pescuitul la Știucă - https://www.arw.ro/info/evenimente/Alex%20Stoica%20-%20Totul%20despre%20Pescuitul%20la%20%C8%98tiuc%C4%83/ , ca majoritara dintre noi, am început acum probabil mai bine de 15 ani cu o lanseta "universala", sau cel puțin așa credeam eu că este universală, dar în realitate era sub nivelul mediu din orice punct de vedere. Era o lanseta chinezească din compozit luata de prin Dragonul Roșu.
Mergeam cel mai des în Delta, Măgura Buturugeni sau Mihăilești (ambele: și de Buzău și de Cornetu), nu simțeam atacurile ca și acum și aveam și multe rateuri din pricina acțiunii moderate, așa că am început să studiez și aflu că îmi trebuie o lanseta mai rapidă - "fast", mai ales atunci când pescuiesc cu gume. Am fost la Obor și mi-a fost recomandata o Okuma Luremania, care nu era totuși suficient de rapidă, dar din lipsă de fonduri am pescuit-o ceva timp. 
Prima alegere bună a fost un Savage Gear Bushwacker Xlnt2 30-80g, care imi permitea să arunc năluci mai grele și care mi-a adus și prima știucă de +10kg!
Un blank decent, care era cu mult peste ce aveam înainte, din majoritatea punctelor de vedere : componente, sensitivitate și rezervă de putere. 
Lanseta am pescuit-o mult timp, aducând pe saltea ocazional și alte specii cum ar fi: șalău, biban și clean. 
 
 
Următoarea achiziție a fost un Xlnt3 tot de la Savage Gear și am ales un model, nu chiar așa Heavy, un 10-40g pe care l-am folosit preponderent cu năluci reactive : voblere și linguri, și pe care l-am filmat în 2 prezentări scurte pe YouTube 
 
 
 
Puțin mai permisiv decât Bushwacker-ul, se pretează bine pescuitului cu reactive, dând peștelui timp suficient pentru un atac hotărât. 
 
 
 
Probabil cel mai puternic blank pe care l-am avut a fost pe o Daiwa Tournament AGS 28-84g, dar fără sa spuneți nimănui, am aruncat și +110g fără frica cu ea. laughing Rezerva de putere este incredibila și senzitivitatea rămâne undeva în pragurile de sus.
 
O întâmplarea faină a fost aceste pește, un crap de peste 10kg, prins "regulamentar" 
 
Lanseta fiind foarte rapidă, se pretează la pescuitul la jig cu gume. Transmite informația foarte bine, inelele sunt ușoare și cotorul gros, ceea ce îți oferă o senzație de control și echilibru.
 

In 2021 am ales un Savage Gear SG4 Power Game 50-110g care să-mi fie partener pentru pescuitul Heavy.
Cred că este cea mai echilibrată lansetă din punct de vedere sensivitate și rezervă de putere. S-a dovedit o alegere bună și am să continui și în 2022 tot cu acest combo. Lanseta este împerecheată perfect cu o mulineta Savage Gear SG6 mărimea 4000.
Preponderent o pescuiesc cu gume, dar pe viitor am să plănuiesc câteva partide dedicate lingurilor, mai ales acum că mi-am făcut provizii cu câteva năluci neiertătoare de la Berti.

O mică mențiune: merită lanseta de Travel - Savage Gear Roadrunner xlnt2 10-40g care merge cu mine în majoritatea concediilor și a prins nenumarate specii de pești în Atlantic și Mediterana 👍

Cum să îți alegi o lansetă de spinning care să se potrivească stilului, situației și speciei țintă, am scris aici 
 
Iar cum să alegi o mulinetă care să se echilibreze bine cu lanseta aleasă, am scris aici http://bit.ly/AS-CMBMS 
 
Dacă doriți să mai discutăm mă găsiți pe: 
 
 
 
 

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 07.03.2022