Pescuit la crap și amur (cteno, ten) - capturi +25kg după 150 de ore de muncă. Record personal - Arrow

 

Salutare pescari,

În rândurile ce urmează am să vă povestesc cum am reușit să îmi dobor recordul personal la amur de 2 ori în mai puțin de 1 săptămână, prima dată cu un pește +22 iar la câteva ore distanță cu un superb exemplar +25 cu care am stabilit și recordul lacului.

 

Peștele țintă a fost crapul sincer să fiu, iar partida s-a desfășurat tipic:

‣ Pescuit plantat (lansat ocazional cu săculeț solubil)

‣ Nădit cu boilies fishmeal CPK XXL (Squid & Belachan) și cu peletele recomandat de administrația bălții (singurul tip de pelete permis pe baltă)

Partida a început bine și prima captură a fost după cum am sperat un crap oglindă - 21kg care mi-a dat deșteptarea undeva la 6 dimineață.

 

 

Pescuitul l-am început cu 3 riguri relativ simple: fir de păr și blow back cu 3 tipuri diferite de cârlige Gamakatsu: curve shank, long shank și wide gape.

Montura blow back este una din preferatele mele la partidele lungi pentru că, pe lângă faptul că este foarte eficientă d.p.d.v mecanic, se "resetează" singură în cazul în care pestele o scuipă și este gata de "atac" din nou. Personal prefer cârligele long shank pentru rigurile blow back, doar prin simplul fapt că tija lungă permite o culisare mai lungă a anoului atunci când pestele scuipă momeala, fapt ce ne dă o fracțiune de secundă în plus în care cârligul rămâne în gura peștelui și poate agăța buza de jos

Salonta mai sus menționată a fost prinsă exact la acest tip de cârlig (rigul din mijloc) la care am folosit un snowman cu boilies tare 18mm și pop-up 14mm portocaliu cu aromă complematară Belachan.

 

 

Partenerul de nădejde Raluca Stoica, totodată coechipiera mea Okuma România, reușește să prindă în aceeași zi cel mai frumos crap al partidei: încă o salontă aproape de pragul 20kg, tot la un snowman 18-14mm.

 

 

Avantajele prezentării snowman trebuie să te convingă să îl folosești atunci când ai ca țintă pești mari:

‣ Face selecție pentru că e o momeală relativ mare.

‣ Anulează din greutatea boiliesului tare, iar dacă suntem atenți la mărimea boiliesului și al pop-ului, putem chiar să obținem un snowman critic echilibrat. Asta ne ajută pentru că pestele o să ia mai repede momeala, fiind mai ușoară.

‣ Neavând o formă regulată, ca un boilies simplu, e mai greu de scuipat de către pește.

‣ Putem să aducem o aromă nouă pe patul de nadă, folosind un pop-up cu aromă diferita față de boiliesul cu care nădim. De exemplu pescuim cu boilies cu aromă de scopex și pop-up cu aromă de squid.

‣ Putem să aducem și un plus de culoare, la alegere iar un pop-up fluo de mare atracție ajută peștele să găsească mai repede momeala de cârlig, și acesta fiind o creatură foarte curioasă, o să o ia pe aceasta prima. Cazul meu a fost puțin diferit pentru că am pescuit un lac dificil pe care se pune presiune mare, mai ales pe perioada verii și am ales un pop-up de acceași culoare cu boiliesul ca să nu stârnesc prea multe dubii crapilor mari și suspicioși care au fost prinși deja de multe ori.

※ O precizare importantă este că trebuie folosit un boilies scufundator și un pop-up. Folosind 2 boiliesuri scufundătoare, nu mai obținem snowman ci doar o momeală dublă, reciproc folosind 2 pop-uri, momeala o să fie flotantă, nicidecum echilibrată.

 

 

În a doua noapte, amurii au început să își facă prezența pe patul de nadă și asta a însemnat că trebuie să schimb puțin abordarea:

‣ am crescut considerabil cantitatea de nadă pentru că știu că amurii au un apetit senzațional, mai ales în perioada de vară, iar după un "raid" al câtorva exemplare mari poți să ramai fără nicio bilă în zona unde pescuiești.

‣ amurul, având modul de hrănire diferit față de crap (prin mușcătură și nu absorbție), a trebuit să micșorez distanța dintre cârlig și momeală pentru a crește numărul de trăsături.

‣ am trecut de la snowman la boiliesuri Flash - critic echilibrate ce au în compoziție granule de plută. Aceste boilesuri, fiind mai ușoare, au șanse mai mari să fie printre primele luate de pe patul de nadă atunci când se hrănește peștele.

2 iepuri într-o noapte. 15 și 18kg.

 

 

În următoarele zile, folosind aceeași tactică, am reușit să mai pun pe saltea câțiva pești: amuri și crapi cu greutăți între 14 și 18kg.

 

 

Am menținut rigurile simple, cu snowman, boilies critic echilibrat, sau doar momeală dublă din 2 boiliesuri tari scufundătoare.

Rigurile fir de păr fără multe accesorii și rigurile KD au fost cele care mi-au adus cele mai multe trăsături și înțepături corecte în buza de jos sau colțul gurii.

 

 

Raluca reușește să mai pună pe saltea 2 amuri frumoși 15 și respectiv 17 kilograme cu care aproape își egalează recordul personal de 18kg stabilit cu 1 an în urmă pe același lac.

 

 

A 6-a zi de pescuit, fiind și ultima a fost spectaculoasă! Miezul nopții a venit cu un amur mic iar ziua a început cu încă un amur mic, necântăriți, dar probabil undeva la 10-14kg, semn ce îmi spunea că peștii încă sunt acolo și se hrănesc.

 

 

Primul amur cu adevărat mare: +22kg a venit în jurul orei prânzului. Un peste superb, cu care îmi depășeam recordul personal de 21kg la amur stabilit în 2004 pe Gostilele (pește pe care la 14 ani nici nu reușeam să îl ridic de jos la poză).

Un drill lung, un pește puternic care cu siguranță mi-a făcut ziua mai frumoasă.

 

 

Fiind ultima zi și având în vedere că îmi rămăsese multă nadă, am mărit cantitatea de boilies și pelete folosită de la 300-500gr pe fiecare lansetă, la aproape 1kg.

De menționat este faptul că am întreținut constant padul de nadă cu boiliesuri XXL solubile de 24 și 20mm și boiliesuri tari de 16mm. Nădirea din cobră am făcut-o la fiecare 4, 6 sau 8 ore, astfel încât peștele să aibă boiliesuri de toate mărimile în zona monturilor mele.

Peste încă puțin timp pleacă și ultimul run al partidei, care se finalizează cu un nou record personal la amur: 25kg - pește cu care stabilesc și Recordul Lacului.

 

 

Peștele a fost un luptător veritabil, mi-a oferit cel mai lung și palpitant drill al partidei și mi-a sărit din minciog de 2 ori. Drillul a durat undeva la 15 minute, perioadă în care peștele s-a întors în larg de cel puțin 5 ori și făcut și câteva salturi spectaculoase.

 

Toți peștii au fost bineînțeles eliberați.

 

 

Echipamentul folosit la această partidă:

‣ Lansete Prologic C2 Natura 3.90m și 3.5lbs

‣ Mulinete Okuma max4 distance 60

‣ Fir Prologic Mimicry 0.30mm

‣ Monturi plumb pierdut Prologic

‣ Cârlige:

- Gamakatsu hump back nr 6 și 4

- Gamakatsu specialist R nr 4

      - Korda Kamakura nr 4 ( Aici vreau să menționez că aceste cârlige sunt cele mai ascuțite cârlige cu care am pescuit până acum. Dacă aveți ca țintă pești mari și posibilitatea de a doborî recorduri personale, recomand să va măriți șansa unei eventuale trăsături folosind aceste cârlige - nu iartă nimic - chiar dacă vârful este subțire și se tocește/îndoaie după doar câțiva pești , merită din plin!

‣ La unele monturi am folosit line aligner Korda kicker sau Prologic Mimicry

‣ Rigurile simple le-am legat cu Korda N trap 15lbs și Prologic Gladio Link 15lbs, ambele fiind fire camașuite.

‣ Rigurile combi le-am legat cu flurocarbon Prologic Spectrum Z 0.41mm și fir moale Prologic Viper 3S 15lbs

 

 

Mențiuni/Observații:

‣ Nu am avut nici o ruptură sau vreun cârlig îndreptat. Recomand cu încredere să aveți foarte multa răbdare în pescuitul amurului, să faceți un drill cu frâna slabă și mâna relaxată să puteți lăsa lanseta înspre apă și atenua din șocuri în cazul plecărilor și săriturilor explozive ale tenilor nervoși.

 

Pentru întrebări și clarificări, nu ezitați să îmi scrieți! 
 
Facebook
 
Instagram
 
Mail
 
Fire întinse tuturor! 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 07.08.2019