BROWNING BAR, conceput perfect acum mai bine de 50 de ani - Arrow

 

O carabină iconică pentru vânătorii de mistreț din întreaga lume. Și de mai bine de cincizeci de ani a fost sinonim cu carabina semi-automată acționată pe recuperare de gaz.


De la BAR-ul „militar” la cel „civil”.

Acronimul BAR din denumirea carabinei semiautomate Browning este singurul lucru pe care îl are în comun cu BAR M1918 militar, proiectat de John Moses Browning spre sfârșitul Primului Război Mondial, dedicat confruntărilor de tranșee, pe câmpurile de luptă din Franța și Belgia.

Dar, de fapt, chiar și BAR-ul „civil” dedicat vânătorii are originile lui John Moses, pentru că a fost proiectat în 1966 de nepotul său Bruce Warren Browning (1928-2019) în colaborare cu echipa de proiectare condusă de Marcel Olinger și apoi prezentat în catalogul Browning din 1968. Astăzi, au fost produse peste 1.200.000 de carabine BAR.

O modernizare pozitivă de-a lungul anilor

O carabină proiectată impecabil de la început și acum perfecționată, foarte fiabilă, datorită modernizărilor ulterioare care i-au îmbunătățit performanța. În urmă cu zece ani, Browning a adăugat și versiunea Maral, care este aproape identică, dar care are o reîncărcare manuală liniară.

De la BAR Tip1  la BAR Tip2 

Carabinele BAR produse înainte de 1976 sunt denumite „tip 1”, iar cele fabricate între 1976 și 1992 sunt cunoscute ca „tip 2”, deși sunt foarte asemănătoare cu originalele.

Anul 1993 a marcat introducerea versiunilor Mark II, când Joseph Rousseau a făcut carabina și mai fiabilă, cu un sistem de declanșare reproiectat, care a făcut-o mai ușor de îndepărtat pentru curățare.

The Lightweight și Safari

Apoi a apărut versiunea Lightweight cu cutia mecanismelor din aliaj ușor și luxosul Safari, cu posibilitatea de a monta amortizorul de recul BOSS, la calibrele .25-06, 7mm Remington Magnum, .300 Winchester Magnum, .338 Winchester Magnum pe lângă cele mai obișnuite. cele: .243 Winchester, .270 Winchester, .308 Winchester și .30-06 Springfield.

După aceasta au fost realizate variantele LongTrac/ShortTrac, Zenith și MK3.

În 2004, Long Trac a fost realizat în calibrele Magnum, iar Short Trac în calibrele Standard și WSM. În 2009 a fost lansat modelul Zenith, cu diverse opțiuni, iar în 2015 MK3 a fost complet reproiectat, cu o singură acțiune pentru toate calibrele și, de asemenea, un sistem de armare manuală. Țevile carabinelor au întotdeauna 22” sau 24” lungime, definind ceea ce se numește o carabină europeană cu cea mai fiabilă mecanică

Cu o ergonomie și o estetică optime, Browning BAR MK3 are toate motivele să fie „modelul” de referință pentru carabinele de vânătoare semiautomate, cu cea mai fiabilă mecanică din toate timpurile.

Seria MK3 este de asemenea produsă în totalitate în Europa, asamblată în uzina de la Viana (Portugalia), în timp ce țeava este realizată prin forjare la rece, de către gigantul de armament FN Herstal (Belgia).

MK3 este optimizat pentru a obține compromisul perfect între performanță și manevrabilitate, cu o nouă ergonomie și un declanșator mai ușor. Este disponibilă și versiunea Reflex: permite disponibilitatea imediată de vânătoare, din cutie, pentru vânătorii care preferă să folosească sisteme de ochire red dot.

Noile BAR-uri au un sistem de declanșare mai confortabil, ușor și previzibil. Reculul este perfect gestionabil, carabinele sunt precise și constante, ridicându-se la înălțimea reputației lor. Pot suporta cu ușurință toate tipurile de cartușe, iar precizia este legendară. De menționat că în primul catalog a fost precizat că armele au fost puse la zero la 200 de metri cu sistem de ochire mecanice!

Dețineți un BAR? Care model? Ce generatie?

@Browning Blog

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 22.02.2022