Fire monofilament și multifilament - Arrow

Principalele diferențe între fire monofilament și multifilament

 

Cost: Firele împletite sunt mult mai scumpe decât cele monofilament, asta este clar pentru toată lumea. Dar, mereu există un dar. Firul monofilament își pierde dramatic calitățile sub influența razelor UV, fapt ce recomandă schimbarea acestui gen de fire după câteva partide de pescuit. Un fir multifilament poate fi folosit două sezoane sau mai multe sezoane, cu observația că după un sezon trebuie schimbat capătul, începând bobinarea firului pe tambur cu partea folosită.

 

Rezistența la abraziune: Monofilamentul câștigă mereu în ceea ce privește rezistența la abraziune, fiind mai potrivit pentru pescuitul în apropierea structurilor care ar putea tăia firul. Sau printre dinții peștilor, dacă te joci fără strune. În plus, la fricțiunea prinre inelele lansetei, monofilamentul nu fâșâie în lansare, recuperare sau drill. Un hybrid în acest sens sunt firele multifilament fuzionate, dar n-aș miza personal prea tare pe ele, așadar trecem mai departe.

Elasticitate și putere: Monofilamentul se întinde mai mult decât firul împletit, oferind un avantaj în anumite situații, cum ar fi pescuitul peștilor cu gura moale, unde un fir prea rigid ar putea duce la pierderea peștelui. Multifilamentul oferă o putere mai directă, fără întindere, ceea ce poate fi atât un avantaj ca senzitivitate, cât și un dezavantaj, în funcție de situație. Dacă vorbim de pești apatici, mârâiți în limbaj pescăresc, elasticitatea este un avantaj, atât în prezentarea mai lentă a nălucilor, cât și în momentul atacului. Vei prinde mai mulți pești cu firul monofilament, dar nu veți mai simțiți în lansetă atacul, peștele, substratul. Nici peștele.

Memorie: Toate firele au memorie (fac bucle). La monofilament este mai deranjant, mai ales când ai o mulinetă cu tambur mic sau care nu bobinează corect firul în recuperare. Altfel, memoria începe să dispară după ce firul începe să absoarbă apă, mai greu la monofilament, necesită mai mult timp, mai multe băi. La firele multifilament, datorită structurii lor împletite, acestea revin mai ușor la forma lor originală, ceea ce minimizează problemele asociate cu memoria firului. În cazul echipamentului de baitcasting, datorită tamburului mobil, problemele cu memoria sunt mult mai reduse în ambele cazuri.

Diametru și Capacitatea tamburului: Firul împletit are un diametru mai mic comparativ cu monofilamentul la aceeași rezistență, permițând astfel să încarci mai mult fir pe tambur. Deci tradus în capacitate de lansare, datorită diametrului mai mic, multifilamentul permite lansări mai lungi și mai precise. Multifilamentul cu un diametru mai mic taie mai bine apa și este recomandat pentru pescuitul pe adâncimi mari sau în ape cu curent puternic, unde este importantă menținerea unei tensiuni constante pe fir. Sau, mai simplu, este recomandat dacă vrei să ajungi mai repede pe fundul apei cu năluca ta. Sau să folosești gramaje mai mici.

Flotabilitate și vizibilitate: Monofilamentul plutește, multifilamentul se scufundă. Deci dacă pescuim cu năluci de suprafață este recomandat monofilametul pentru a înfluența cât mai puțin evoluția nălucii. Dacă vrem să coborâm mai mult în adâncime, alegem multifilament, clar. Teoretic este simplu, sus mono, jos multi. Practic, nu este chiar așa dacă ne gândim și la felul în care ne dorim să evolueze nălucile noastre pe sub apă. Uneori mai rapid, alteori mai lent, joaca poate fi făcută din fire. Tot practic o să învățați mai mult din practică, pe o paletă largă de năluci. În timp. Vizibil. La fel cum este și multifilamentul mult mai vizibil în apă limpede decât monofilamentul.

Vrei să afli mai multe despre istoria firele de pescuit monofilament și multifilament? Dar despre cum să le folosești la păstrăv, lipan și alte specii de pești răpitori? Citește articolul complet pe AndyArif.ro:

https://andyarif.ro/fire-monofilament-sau-multifilament-pledoarie-pentru-pescuit-la-pastrav-si-lipan/

Viitorul este în materialele multimedia, asta este clar. Din păcate, pierderea presei scrise este ca pierderea memoriei. Nimeni nu arhivează clipurile de pe Youtube, TikTok, postările de pe Facebook și Instagram în biblioteci. În lipsa presei scrise, am arhivat pe AndyArif.ro un jurnal de pescuit cu peste 100 de povești și videoclipuri. Te invit în magazinul meu de vise. – Andy Arif

Video fire pescuit monofilament și mutifilament la păstrăv și lipan:

https://youtu.be/fgQctxwihEg?si=eP4YJpe7IRzvyorg

https://youtu.be/uF-aq2uNRqM?si=sWFN8ggS9xQwGAz2

 

 

de Andy Arif

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 09.04.2024