Benelli Inertia System - Arrow

Istoria lui Benelli poate fi citită ca o metaforă a principiului inerției în sine, o aventură industrială captivantă care a început cu o intuiție și merge înainte în line draptă către infinit.

 

 

 

Totul s-a schimbat în Ianuarie 1969, când noile arme semi-automate Benelli, rupând toate tradițiile și principiile, funcționau cu un sistem inerțial inovator, total diferit de ceea ce se vedea până atunci.

 

 

 

Fiecare piesă, prin simplul fapt al existenței sale este supus acestei legi. Sistemul inerțial afectează tot ce ne înconjoară

De la filozofii greci antici până la revoluția științifică copernicană, descrierea inerției apare adesea printre nenumăratele întrebări pe care oamenii le-au pus despre lume, univers și legile care o guvernează.
Descrierea astronomică și utilizarea armelor de foc cu masă inerțială au fost, de asemenea, ocazii și motoare care i-au determinat pe oamenii de știință să elaboreze o teorie care să explice mișcarea corpurilor în spațiu. O privire spre stele, una spre pământ.

Descriind mișcarea unui proiectil, Galileo scrie o primă formulare a inerției. Ar fi apoi Newton, la ceva mai mult de cincizeci de ani mai târziu, enunțând primul principiu al dinamicii, astfel încât „Fiecare corp perseverează în starea sa de a fi în repaus sau de a se mișca uniform drept înainte, cu excepția faptului în care este obligat să-și schimbe starea, de forțele impresionate”.

Eliberând însă viziunea dintr-o perspectivă pur științifică, gândirea lui Democrit este cea care inspiră o analogie curioasă cu prezentul, ca și cum expresia unei priviri ironice pe care soarta s-a întors spre viitor. Potrivit filosofului, de fapt, infiniții atomi se mișcă într-o mișcare uniformă, rectilinie, în spațiu nemărginit, prin ciocnire, generează lumi reale.

Curios într-adevăr și capabil să genereze zâmbete oamenilor de astăzi. Dar nu tocmai asta s-a întâmplat la sfârșitul anilor ’60, când un inventator bolognez, înarmat cu pasiune și intuiție, a prezentat fraților Benelli o idee care avea să dea în curând naștere unei adevărate revoluții? Astfel, din principiul inerției s-a născut o lume: lumea Benelli.

 

Sistemul inerțial: întâlnirea de unde a început totul

Înainte de a intra în scenă Benelli, piața globală a armelor de vânătoare semiautomate cu țeavă lisă oferea în esență arme de foc care funcționează pe unul din cele doar două principii mecanice: reculul lung și mecanismele de reîncărcare cu gaz, introduse mai recent.

Totul, și ne referim la totul, s-a schimbat în Ianuarie 1969, când Divizia de arme Benelli din Urbino a produs o primă serie de 150 de arme semi-automate cu masă inerțială, de calibrul 12.

La începutul anilor 1960, un mecanic bolognez se gândea la cu totul altceva.
Bruno Civolani a fost inventatorul unei arme ce funcționa pe baza unui sistem inerțial, cu astfel de caracteristici încât să depășească stadiul simplu de curiozitate tehnică, pentru a deveni o adevărată piatră de temelie a producției de arme.

Civolani și-a oferit invenția celor mai consacrați producători ai vremii, doar frații Benelli au crezut în proiect. Deși producători de motociclete la bază, ei au avut întotdeauna un ochi către armele de vânătoare, precum și un talent de a privi viitorul cu o perspectivă ascuțită.

Dorința de a produce o armă semiautomată Benelli a luat în sfârșit contur datorită întâlnirii cu Civolani.
Sistemul inerțial: mișcare uniformă, o problemă de mecanică

Povestea lui Benelli poate fi citită ca o metaforă a principiului inerției, o aventură de producție incitantă care decurge din intuiție și care continuă să avanseze într-o linie care se întinde ideal până la infinit.

Dar înainte de a intra în etapele principale de dezvoltare, acum este un moment bun pentru a pune câteva întrebări:

- Cum funcționează sistemul inerțial Benelli? Care sunt caracteristicile modelului original de la care a început totul?

În această armă semi-automată, țeava este înșurubată într-o carcasă cilindrică din oțel (cunoscută în mod obișnuit ca „manșon”) așezată deasupra unui receptor care include mecanismele de declanșare, lovire și încărcare.

Închizătorul este compus din trei părți principale: capul și corpul, acesta din urmă plasat în spatele primei, precum și un arc spiralat foarte rigid, care este fixat între capul închizător și corp. Capul este articulat cu un știft de blocare care se sprijină pe partea inferioară, asigurând stabilitatea constrângerii.

La eliberarea focului, presiunea exercitată de tubul cartușului asupra capului închizător – fixat solid de știft – provoacă recul armei; cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că corpul închizătorului, cu o masă de peste cinci ori mai mare decât cea a capului, ar trebui să tindă prin inerție să rămână acolo unde se află, dar, în comparație cu arma ca sistem de referință, se remarcă că de fapt tinde să iasă înainte, comprimând arcul așezat între corpul șurubului și cap.

Destinderea ulterioară a acestui arc determină retragerea corpului închizătorului; în această fază, după deplasarea înapoi cu aproximativ doi milimetri, și prin intermediul a două plane înclinate, corpul închizătorului ridică știftul, care la rândul său eliberează capul închizător.

În cursa spre înapoi, închizătorul trage capul înapoi, ceea ce poate astfel extrage tubul cartușului tras din cameră, când presiunea din interiorul țevii a scăzut acum la niveluri minime.

Este evident că proiectul lui Civolani nu a fost un simplu exercițiu de ingeniozitate al unui simplu entuziast, ci unul care să poarte toate criteriile pentru construirea unei arme semi-automate de înaltă performanță.

Alegerea sistemului inerțial a fost așadar, pentru Benelli, nu doar un exemplu de previziune, ci un act de curaj: din punct de vedere al producției, a fost o chestiune de a explora un teritoriu necunoscut și de a-l transforma într-un produs de succes.

De fapt, sistemul inerțial necesită un design deosebit de atent, o alegere riguroasă a materialelor și o prelucrare absolut de primă clasă , fără toleranțe și aproximații de orice fel.

Sistemul inerțial la armele semiautomate

Sistemul inerțial Benelli are o serie de avantaje incontestabile. Mecanica simplă, funcțională și extrem de fiabilă.

Puține componente înseamnă că orice nu există acolo nu îl va îngreuna, nu se va rupe și nu va crea depuneri, ajutând la menținerea armei cât mai curată, necesitând o întreținere minimă.

Linia minimalistă mai raționalizată definește stilul care a făcut ca armele semiautomate Benelli să fie absolut inconfundabile.

Benelli este lider în sectorul semi-automate și aduce pe piață cea mai mare gamă din lume de arme semi-automate de calibrul 12, 20 și 28. În plus, există multe versiuni disponibile pentru trăgătorii stângaci în care mânerul de armare și siguranța sunt situate în stânga, la fel și extracția cartușului.

De-a lungul anilor, evoluția acestor arme de foc atât pentru vânătoare, cât și pentru tir nu a încetat niciodată. Dimpotrivă, s-a dezvoltat pentru a răspunde și anticipa nevoile vânătorilor și trăgătorilor sportivi din întreaga lume.

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 18.03.2022