Browning Maral – continuarea unei legende... - Arrow

Fiind derivatul direct al carabinei semiautomate, Browning Bar, Maralul vine în întâmpinarea vânătorilor cu cel mai rapid sistem straight-pull ( acțiune liniară) de pe piață. Asta înseamnă că tot ce trebuie să facă vânătorul este să tragă de închizător și să fie pregătit pt. următorul foc, timp în care privirea rămâne pe ținta.

Sistemul de siguranță HC (hand cocking) face din această carabină una din cele mai sigure arme de pe piață. Spre deosebire de sistemele convenționale, care previn doar apăsarea involuntară a trăgaciului, sistemul HC dezarmează întregul sistem de dare a focului , făcând din Browning Maral o armă rezistentă și sigură la apariția unor șocuri sau incidente involuntare, întâlnite uneori în teren.


Având o magazie cu o capacitate până la 10 cartușe în calibrul standard, Maral devine un partener de nădejde în cadrul partidelor de vânătoare "la goană", dar și la acțiunile de combatere. Faptul că este o armă cu repetiție , capacitatea magaziei, nu este restricționată din punct de vedere legal în țara noastră.

 

Raport de poligon:

Acțiunea liniară mi-a oferit o cadență de foc aproape similară cu cea a unei carabine semiautomate. Reculul resimțit a fost mai mic decât în cazul altor arme în același calibru , datorită unghiului patului, greutății, cât și amortizorului de recul "Inflex". De asemenea am avut montat și muzzle brake-ul opțional Browning T1.

 

Ca și precizie, folosind munitia Geco Sport de 9,5 grame, am reușit să obțin un grupaj de aprox. 1 MOA la 100 de metri (2,5 cm). Un aspect de menționat este că, țeava fluted a ajutat la disiparea căldurii, astfel după 5 focuri nu am constatat împrăștiere la țintă. ( focurile 7 si 8 fiind de ajustare)


În concluzie Maralul duce mai departe tradi
ția și performanțele cu care ne-a obișnuit firma Browning de mai bine de 100 de ani.

Aș avea de evidențiat totuși și niște puncte slabe:

-greutatea: 3,2 kg fără optica montată / descărcată și ajunge undeva la 4,5 kg complet echipată (lunetă, prinderi, magazie de 10 cartușe , curea, etc)

-demontarea pt. curățare: este puțin dificilă și durează ceva mai mult față de un bolt-action clasic, pentru că țeava fixă și închizătorul nu se pot scoate fără demontarea cutiei mecanismelor.

Întrebarea finală: Își justifică prețul? Categoric! Cel mai rapid bolt-action liniar la un raport calitate-preț excelent, depășit ca performanțe doar de Blaser R8.

Dar despre acesta vom vorbi intr-un articol viitor. Până atunci, cătare plină!

 

Autor: Alexandru Bibire (Arrow International Bacău)

 

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 11.03.2022