Lansete și năluci pentru pescuit la somn Savage Gear - Arrow

PESCUITUL SOMNULUI LA SPINNING 

un articol de Mădălin Adrian

 

Somnul, prin dimensiunea și apetitul său, s-a propulsat în postura de Apex Predator în apele din Europa, devenind și ținta multor pescari, eu numărându-mă printre ei. Cu aceasta ocazie, vreau să împărtășesc câteva din experiențele mele cu acest ,,demon” al apelor. I hope you’ll enjoy!


Un prim pas este localizarea acestuia în funcție de perioada anului: zone cu structuri, apa oxigenată, apa adâncă. În functie de anotimp și vreme, mă bazez pe aceste aspecte. În perioada rece, somnul se retrage în zone cu apă adâncă, praguri sau structuri scufundate. Insistând pe astfel de zone,,hotspot”, se pot aduce la mal câțiva pentru poze.
În perioada caldă, în schimb, somnii se trag în zone mai oxigenate, cum ar fi cascadele, zone cu structuri unde stau ascunși până vor ieși la vânătoare pe timpul nopții. Spre surprinderea multora, pe cei mai multi somni am reușit să ii capturez în mijlocul zilei.
O altă perioadă bună de a încerca la somn este după o ploaie, acest lucru am observat că pune peștii în mișcare pe perioada verii.

Al doilea pas este echipamentul. Eu folosesc o lansetă Savage Gear ,,Custom Fast Shad” cu lungime de 2,58 m, ajutându-mă să ating distanțe mai lungi la lansarea nălucilor, având puterea de aruncare de 45 gr. Este o lansetă cu o rezerva mare de putere, făcând combo cu mulineta Savage Gear ,,SG8’’ de marimea 4000, acest setup făcându-și treaba cu brio.

Următorul pas este alegerea nălucilor: Soft sau Hardbait.
Încep cu nălucile soft, fiind cel mai des folosite de către mine. Recomand folosirea lor datorită paletei diversificate de modalități de folosire, în funcție de gramaje și monturi. Eu pescuiesc clasic cu jig, iar când situația îmi cere, folosesc montura cu carlig offset. Gama largă de năluci soft pe care Savage Gear o deține, m-a ajutat să capturez nenumărați somni. Dintre acestea enumăr modelele Cannibal Shad, Craft Cannibal, Craft Shad, 3D River Roach, dar sunt și modele pe care le voi încerca în curând la somn, cum ar fi 3D Real Eel și Reaction Crayfish

 

Nălucile Hardbait le folosesc cel mai des vara. Recomand cele cu ,,bătaia” mai agresivă, voblerele care vă permit să oferiți o prezentare mai provocatoare și haotică pentru acest răpitor. Voblerele pe care le folosesc și mi-au dat rezultate vin tot
din partea celor de la Savage Gear, printre ele numarandu-se Goby Crank, Gravity Twitch, Fat Vibes, Gravity Crank, 4Play V2 Liplure.

 

Atacurile cele mai explozive obținute la vobler le-am avut la modelul Gravity Twitch, animând voblerul cu jerk-uri repetate urmate de o pauză de câteva secunde, atacul venind pe pauză de cele mai multe ori foarte puternic, comportamentul somnului fiind asemănător cu cel al știucii.


Sper ca acest articol v-a fost de folos și aștept și din partea voastră poze cu capturi de somni!cool

Vă doresc fire întinse!

 

Articol de - Mădălin Adrian

 

  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 12.04.2022