Alex Stoica - Totul despre Pescuitul la Păstrăv - Arrow

counter
 
 
Salut, pescari!
 
Acest articol are ca scop prezentarea celor mai eficiente echipamente, tehnici și metode de pescuit la păstrăv pe care le-am folosit de-a lungul timpului și mi-au adus rezultate bune, inclusiv câteva recorduri personale.
 
 
Am început aventura la Căsuța din pădure, din Gorj prin 2010 cred, unde proprietarul avea un iaz, iar ce prindeai mâncai, plăteai sau predai la bucătărie. Practic trăgea la orice, de la gume mici, rotative până la râme (da, știu că e interzis cu momeli vii la păstrăv, dar era în curtea omului și el își făcea regulile).
 
După ce am prins gustul, îmi luam bătrâna lansetă "de spinning", îi puneam 50cm de flurocarbon înaintaș și mai mergeam pe la Brătioara sau Albota în weekenduri să se mai ducă din poftă. Probabil cea mai eficientă nălucă atunci, pe zonele acelea, era un banal Mepps mărimea 0 sau chiar 1, care a reușit să-mi aducă primul și singurul păstrăv albino. 
 
 
Pe râuri am început prin 2012 când mai păcăleam câte unul mic la Cheia pe Teleajen sau pe Buzău între Nehoiu și Siriu. 
 
Prin 2016, trecând chiar pe lângă Loch Ness și râurile care se varsă în el și din el în mare, mai opream să fac 2 lanseuri (bineînțeles că nu erau niciodată doar 2). Am păcălit câțiva indigeni, sălbatici, puternici - superbi.
 
 
 
Echipament dedicat
 
Am ajuns acasă și m-am decis să-mi iau echipament dedicat. Adică o lanseta ultra light, o mulinetă micuță și câteva năluci pentru pistruiați. 
Am întrebat în stânga și-n dreapta și mulți recomandau lansete moi, cu acțiunea slow sau medium slow, lansete care nu sunt deloc pe gustul meu, în ciuda faptului că sunt utile în pescuitul cu năluci reactive la clean și păstrăv în principiu.
 
 
În fine, mi-am pus ambiția și am ales o lansetă fast, cu conicitate mică, să fie mai permisivă, ceva care aruncă un 0.6-7g și o mulineta micuță de 1000, încărcată cu cel mai subțire fir pe care l-am găsit la Arrow, un Daiwa Tournament Evo x8 0.08mm (încă este firul meu preferat)
Alternativă pentru firul textil este un monofilament foarte bun, Stroft GTM. (un 0.14mm e decent) 
 
Echipamentul a dat rezultate atât la clean cât și la păstrăv. O lansetă fast se poate pescui garantat cu năluci reactive dacă avem grijă ca frâna mulinetei sa fie mai moale decât deobicei și să fim mai blânzi pe coate când ținem de lansetă și mai ales când înțepăm. 
 
 
Am avut rateuri? Am avut, ca orice pescar. Cine spune că nu a avut, minte. Oare aveam rateuri dacă foloseam lanseta cu acțiune slow? Sigur aveam. Erau la fel de multe? Nu știu, dar vă spun că nu au fost multe rateuri și plăcerea accentuată a drilurilor oferită de lanseta fast a compensat numărul mic al rateurilor. În principiu, am ales lanseta fast și pescuitul cu fir textil pentru că se simt mai bine atacurile, drilul este considerabil mai intens atunci când ai în mână o lansetă mai rigidă și mai senzitivă. 
 
 
Am să vă las mai jos 3 lansete, în funcție de buget, care se pretează pescuitului la păstrăv (chiar și clean) cu năluci mici reactive și 3 mulinete micuțe cu care se pot împerechea, tot în funcție de buget. 
 
 
 
 
 
 
 
Buget mic: Buget mediu: Buget mare:
Okuma Ceymar XT Daiwa Lexa E LT Daiwa Certate G LT
 
 
Ce năluci folosim?
 
Indiferent ce năluci folosim, trebuie să avem un minim de 70-80cm de înaintaș de fluorocarbon subțirel (0.18 - 0.25mm folosesc depinde de dimensiunea peștilor din zonă) înaintea nălucii, pentru că, deși se spune că cleanul este peștele cu 1000 de ochi, ei bine, păstrăvul vede și mai bine și este și mai fricos, așadar un fluorocarbon care este invizibil în apă ne ajută să păcălim mai ușor pistruiații. 
 
 
De obicei pescuiesc cu o agrafă mică după năluca legată cu un nod clinch improved, dar dacă nu aveți de gând să schimbați des naluca, sau aveți răbdare să legați nodul de fiecare dată, recomand să pescuiți fără agrafă! 
A, era sa uit, nodul de legătură dintre textil și fluorocarbon - FG knot. (sunt multe tutoriale pe YouTube, nu are rost să dezvolt) 
 
Sunt 3 tipuri de năluci mari și late pe care le adoră păstrăvul:
 

1. Voblerele - de obicei mici 4-7cm de tip minnow, subțirele, care să bată repede și să stea bine în curent. În categoria asta, pe lângă ceva hand made, am încercat cu rezultate Savage Gear Twitch Minnow. Mi-am dedicat 1 oră pentru această nălucă, am pescuit doar cu ea recuperată rapid cu jerkuri când lansam în amonte și încet și constant când lansam în aval. Am prins o serie frumoasă de păstrăvi, pe care ii puteți vedea în clipul de mai jos. 

 
Alternativă, dacă pescuiți pe lac sau zone cu apă adâncă, recomand cu drag Savage gear 3D Goby Crank 4cm - Nălucă ce mi-a adus record personal de 2 ori în 2020 la păstrăv indigen și o dată la păstrăv curcubeu. 
 
2. Lingurițele (oscilante sau rotative) - Folosind fir textil, am evitat să pescuiesc mult cu genul acesta de năluci pentru că răsucesc și strică firul, chiar dacă folosești vârtej. Sunt de menționat totuși roativele Mepps, Aglia, Comet și mai ales XD. La capitolul oscilante, Daiwa Silver Creek mi-a adus câțiva pești frumoși. Lingurile - ambele modele - le recuperez rapid când lansez în amonte și cât de încet posibil când lansez în aval. 
 
 
3. Gumele - Notorietatea nimfelor și a viermilor de la Berkley și-au pus amprenta în multe partide de plăcere sau competiționale pentru mulți pescari, așa că rămân la clasic, nu are rost să inventez apa caldă și mersul de jos. Nimfa roz și vierme alb/natural, acestea 2 mi-au dat cel mai bun randament. Pescuite pe jiguri ușoare, de la 0.5g la maxim 2.5g, jerkuite, recuperate rapid sau cu pauze, lăsate purtate de curent, aceste năluci prind pește în multe situații. 
 
Am avut o partidă în care am încercat toate aceste tipuri de năluci, și toate au dat rezultate. Am pus un video aici: 

 
În încheiere, las o listă de observații de care eu mereu țin cont atunci când pescuiesc la păstrăv: 
  • Nu înțepați instant. Năluca lăsată o fracțiune de secundă în plus poate transforma un rateu într-o captură frumoasă. 
  • Am spus mai sus să fiți moi pe coate, adică în drill să lăsați mâna în jos puțin când cere peștele, cu răbdare tot la minciog ajunge. 
  • Că tot veni vorba de minciog, să vă luați unul cu plasă cauciucată. eu folosesc Savage gear TeleFolding, da știu că e mare, dar oricând poate să-mi intre un curcubeu mare sau un somon pe zonele pe care le pescuiesc. #bettersafethansorry

  • Mai verificați nodurile din când în când, și flurocarbonul în apropierea nălucii, pentru că, deși e rezistent la abraziune, pescuitul în pietre îl afectează, îl ciupește.
  • Aveți grijă să nu vă vadă! Păstrăvul zic... Dacă v-a văzut, e posibil să mai aveți o șansă să îl prindeți, dar ziua următoare. 
  • Culorile aprinse (verde, roz) sau imitațiile de păstrăv mi-au dat cele mai bune rezultate. 
  • Contrar părerilor populare, eu am scos cei mai mari pești din zone ale râului liniștite, cu ape adânci, nu din zone cu apă rapidă.

  • Udați-vă mâinile înainte să puneți mâna pe ei, mucoasa lor e foarte sensibilă, și nu îi țineți mult afară din apă. 
  • Curcubeii se luptă mai puternic decât indigenii (cel puțin în zona unde pescuiesc eu).
  • Evitați death grip, cum am făcut eu în poza de mai jos, adică să puneți presiune pe burtă în apropierea capului peștelui, pentru că acolo sunt organele vitale (inima în principiu). Pescarii străini speculează că peștii nu supraviețuiesc după ce sunt manevrați în modul acesta. Nu știu cât e de adevărat și dacă a confirmat asta vreun studiu, dar din nou #bettersafethansorry.

 
 
 
 
Pentru întrebări și clarificări, nu ezitați să îmi scrieți! 
 
Facebook
 
Instagram
 
Mail
 
Fire întinse tuturor!
 
 
 
 
 
 
 
  • Distribuie pe:
Ultima actualizare: 23.11.2020